Ontstaan van grotten
Het begrip speleologie is afgeleid van twee Griekse woorden: spelaion, dat holte of grot betekent en logos dat leer of studie betekent. Met andere woorden kunnen we zeggen dat speleologie de studie van grotten is. Naast de studie vormt het sportieve gebeuren, het klimmen en voortbewegen in grotten, een belangrijk aspect van de speleologie. Voor de meeste mensen is het beoefenen van de speleologie een vorm van recreatie of hobby. Soms gaat het dan om interesses voor de wetenschappelijke kant, soms meer om de sportieve activiteit, of juist beide. Slechts enkelingen hebben in de speleologie ook een beroep gevonden. Meestal zijn dit wetenschappers, die de ondergrondse wereld bestuderen. Speciaal voor iedereen die iets meer wil weten over het ontstaan van grotten, het ondergrondse milieu en het ontstaan van druipsteen hebben we zes informatieve pagina's samengesteld inclusief tekeningen en foto's.
Grotten, groeven en mijnen
Grotten zijn op natuurlijke wijze ontstane onderaardse ruimtes die wat betreft voor de mens toegankelijk zouden kunnen zijn. Naast deze natuurlijke zijn er ook de kunstmatig gevormde onderaardse ruimtes, zoals groeves en mijnen. In Nederland treffen we bijvoorbeeld kolenmijnen en mergelgroeves aan. Omtrent de begrippen grot, groeve en mijn bestaat nogal eens verwarring. Zo worden groeves in de volksmond wel grotten genoemd. Daarom voor de duidelijkheid: groeves worden door de mens gegraven voor het winnen van steen (bijvoorbeeld mergel), en in mijnen wordt delfstof gewonnen die ingebed is in het gesteente, zoals kolen, tin of ijzererts. Soms snijdt men bij het graven van groeves of mijnen grotten aan. Bekend zijn bijvoorbeeld de grotten in de mergelgroeves van Savonnieres-en-Perthois in Noord-Frankrijk. Ook in dagbouwgroeves worden vaak grotten aangetroffen, bijvoorbeeld de Grotte La Perseverance te Sprimont in Belgie. De enige bekende Nederlandse grot ligt in een mergelgroeve in de St. Pietersberg.
Meer informatie over de limburgse mergelgroeves is te vinden op de zeer mooie en informatieve site van het SOK en Groeves in Limburg.
|